Ilona deelt haar praktijkervaring op de NHTV in Breda

CollegezaalOp woensdag 8 maart had ik, Ilona Looij, wederom het genoegen om deel te nemen aan een college inkoop aan de academie voor Facility Management op de NHTV in Breda. Niet als student, maar als praktijkdeskundige om het college meer kracht bij te zetten. Ik draag graag bij aan dit soort colleges, omdat ik me nog goed herinner hoe gelimiteerd beeld ik kreeg van inkoop aan de hand van alleen de theorie. Mijn streven tijdens dit college was dan ook om de theorie verduidelijken met voorbeelden uit de praktijk zodat studenten een duidelijk beeld hebben wat voor vraagstukken zij later in het bedrijfsleven kunnen verwachten.

Het inkoopproces, dat was het thema van het college waarbij ik heb mogen assisteren. Zowel initiële/tactische inkoop: specificeren, selecteren, contracteren als operationele inkoop: bestellen, bewaken, nazorg en evaluatie zijn uitgebreid behandeld. Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat het duidelijk laat zien hoe het totale inkoopproces in zijn werk gaat, hoe de activiteiten samenhangen, maar ook dat niet alle inkoopproducten/diensten op dezelfde manier worden ingekocht.

Tijdens het college is het hele inkoopproces doorlopen en dit heb ik regelmatig aangevuld met praktijkvoorbeelden. Het proces is tweemaal doorlopen. Eenmaal voor kantoorartikelen en andermaal voor liften, om zo de leerlingen te laten zien wat het verschil kan zijn qua intensiteit binnen een inkoopproces. Daarnaast hebben we ook een aantal “worst practices” aangehaald. Op deze manier lieten we de leerlingen nadenken over stappen in het inkoopproces waar het verkeerd kan gaan.

Het is leuk om samen met studenten de eerste stappen te maken binnen het inkoopvak. Studenten pakken de theorie snel op en durven kritische vragen te stellen. Ik begrijp dat inkoop niet de passie is van iedere leerling, maar als ik kan zorgen voor een paar enthousiaste talenten binnen het mooie vak waarin ik werkzaam ben, dan is voor mij het college en deelname dubbel en dwars geslaagd.