Een goed begin is het halve werk, hoe samenwerken tot succes leidt!

Sinds februari 2018 lever ik mijn bijdrage als inkoopadviseur aan Team Inkoop Regio Rivierenland. Team Inkoop van Regio Rivierenland biedt de gemeenten die binnen Regio Rivierenland samenwerken ondersteuning in het inkopen en aanbesteden. Ik ben hier begonnen met het leiden van aanbestedingen en het verlenen van inkoopadvies. Na het doorlopen van een aantal aanbestedingstrajecten kreeg ik steeds meer inzicht in de werkwijzen en processen binnen Team Inkoop Regio Rivierenland. Ik merkte dat er behoefte was om verder te professionaliseren; meer inzicht krijgen in komende aanbestedingen, beter kunnen inspelen op de behoeften van de klanten. Ook uniformiteit staat hoog in het vaandel. Maar wat is hiervoor de oplossing? Voor mij was het antwoord als snel duidelijk: Negometrix.

Ik heb de tendermodule van Negometrix binnen Team Inkoop geïntroduceerd. Hier werd verschillend op gereageerd: “Zo’n module kan een goede tool zijn, maar welke veranderingen brengt dit met zich mee?” Toch werd het inkoopteam enthousiast en nieuwsgierig. Op mijn beurt lichtte ik Negometrix in over deze kans, en werd er al snel een presentatie voor Team Inkoop gehouden. In deze presentatie werd toegelicht hoe men uniform kan werken door het gebruik van templates. Ook werd er uitgelegd hoe een aanbesteding zeer gestructureerd doorlopen kan worden. Toen tevens bleek dat er een hoop tijd met Negometrix bespaard kan worden, omdat de beoordeling en weging grotendeels digitaal en automatisch verloopt, begonnen er gezichten te stralen.

Na een enthousiaste reactie op deze presentatie, werd al snel besloten om Negometrix in gebruik te nemen. Vanuit Negometrix werd er een partner aangesteld waarmee ik de implementatie verzorgde. Zo verzorgde zij een training voor het inkoopteam, en zorgde ik voor op maat gemaakte templates. Daarnaast stelde ik mij beschikbaar voor alle vragen die vanuit het inkoopteam werden gesteld. Al snel begon Negometrix steeds meer te leven binnen het inkoopteam en werden ook klanten hierin betrokken.

Inmiddels is het einde van mijn opdracht bij Team Inkoop Regio Rivierenland in zicht. Alle teamleden hebben één of meer aanbestedingstrajecten via Negometrix lopen. Er wordt zelfs een scorebord bijgehouden: bij tien gepubliceerde aanbestedingen via Negometrix, bakt een teamlid een taart! Wat ontzettend gaaf dat Team Inkoop de stap heeft durven nemen om met Negometrix te starten. En wat ontzettend gaaf dat ik hierin heb mogen bijdragen. Op naar een volgend succes in de toepassing van Negometrix. Samen vooruit met inkoop.

geschreven door: Eline Graveland