De reflectie van Thomas

In februari 2017 ben ik afgestudeerd in Facility Management aan de HAN in Nijmegen. Na mijn studie wist ik voor mijzelf eigenlijk niet goed wat ik wilde. Ik twijfelde destijds erg tussen werken of een Universitaire master. Via een oud studiegenoot, die ook een gesprek heeft gehad met Motive maar uiteindelijk koos voor een alternatief kwam ik in contact met Jorrit. Dat moet ergens in april 2017 zijn geweest. Het eerste gesprek beviel heel goed. De ruimte om te ontwikkelen, aangeboden studies (NEVI 1 & 2, en IPMA D) in combinatie met werkervaring in twee jaar, die je door drie opdrachtperiodes van acht maanden opdoet in verschillende sectoren was dit voor mij de ideale opstap in mijn carrière. Zeker omdat ik zo twijfelde over wat ik wilde was een combinatie van beide natuurlijk een ideale uitkomst. En natuurlijk was de bijkomstigheid van een lease auto ook een pluspunt.

Na het eerste gesprek heb ik uit mijn hoofd nog twee á drie gesprekken gehad met Jorrit en Rob. De laatste was een diepte interview ergens begin juli 2017. Daarin heb ik destijds mijn doelen geformuleerd voor de periode bij Motive.

In september 2017 kon ik beginnen met mijn eerste opdracht, bij QRS Healthcare. Hier heb ik mij bezig gehouden met min-max voorraden. Dit was vooral een planmatige functie. Tijdens mijn periode bij QRS heb ik pieken en dalen gehad. De opdracht was voor mij in eerste instantie niet helder, de opdrachtgever ook niet. Ik wist niet bij wie ik de informatie moest halen, de toenmalige COO of de CEO. Dit zorgde bij mij in de beginfase voor veel verwarring. Uiteindelijk werd de opdracht na een aantal duidelijke gesprekken helder, en kon ik mij focussen op het instellen van de juiste min-max voorraden. Uiteindelijk tot tevredenheid van de opdrachtgever.

Bij mijn tweede opdracht bij het ZGV in Ede was voorafgaand de inzet vast dienstverband na een jaar. De omgeving waarin ik kwam te werken was anders. De ziekenhuisomgeving is anders dan de wereld van QRS. Het was een hele verschuiving van commercieel naar politiek-publiek. Bovendien vinden er in het ziekenhuis talloze verschillende processen plaats waar ik tot op de dag van vandaag weer nieuwe dingen zie en leer. Tijdens de opdrachtperiode via Motive heb ik mij bezig gehouden met contracten opstellen van A tot Z. Daarnaast heb ik een SPEND analyse uitgevoerd en daaruit de basis voor het inkoopactieplan gelegd. Begin mei kreeg ik te horen dat de intentie zoals vooraf was besproken voor vast dienstverband doorgezet werd. Vanaf nu ben ik dus inkoper voor ZGV!

Terugkijkend op twee jaar Motive kan ik concluderen dat ik veel geleerd heb en mijn doelen heb gerealiseerd. Ik heb ook moeilijke periodes gekend, en vond de balans werken, studeren en administratie voor Motive (de evaluaties, bijeenkomsten ‘s avonds) bij tijd en wijlen zwaar. Het liefste, en dat heb ik nu geleerd, had ik mij alleen op de opdrachtgever gericht. 36 of 40 uur werken voor een werkgever/opdrachtgever. Daarnaast de balans houden wat echt belangrijk voor mij is: (sociale) relatie(s), sporten en het uitvoeren van andere passies. In die combinatie gaat mijn persoonlijke groei het snelst. Dat is ook hoe ik het nu bij het ziekenhuis heb ingericht.

Samenvattend is Motive dus een goede kickstart geweest van mijn carrière, waarin ik mijn grenzen heb leren kennen en doelen heb gerealiseerd. Omdat ik daarvoor eerst mijn grenzen moest overschrijden, en ik het ook moeilijk vond mijn grenzen aan te geven, kon ik hier veel van leren. De investering die ik heb gedaan (in tijd, studie, werk en coaching)  is het waard geweest, maar heeft veel energie gekost. Ik ben mijzelf van de hoeveelheid tijd die het zou kosten voorafgaand aan het traineeship overigens ook niet bewust geweest.

Als afgestudeerde FM’ers of anderen mij zouden benaderen en vragen of ik ze Motive zou adviseren, zou ik Motive positief adviseren, met de kanttekening dat studenten bij zichzelf moeten bedenken of ze bereid zijn veel tijd en energie in zichzelf te investeren.